
ماهیان گرمابی:
از جمله تمام ماهیان گرمابی ما چهار نوع انرا مورد مطالعه قرار میدهیم که عبارت اند از گراس یا کارپ علف خوار، کارپ نقره ای، کارپ معمولی و کله کته که در آبهای شیرین ودر دمای 25 تا 29 درجه بهترین تغذیه و رشد را دارند و از 15 درجه كمتر و از 35 درجه بالاتر تغذیه قطع می گردد.
محیطهای پرورشی:
ماهیان گرمابی در حوض های خاكی پرورش میابند. كه رشد آنها در حوض های خاكی به دلیل تولیدات طبیعی حوض بیشتر از حوض های ذخیره می باشد.
تراكم و تركیب ماهیدار كردن حوض ها:
تراكم به معنای تعداد ماهی ایی است كه در یك حوض باید رهاسازی شود. پرورش دهندگان اكثراً تمایل دارند كه تعداد ماهی بیشتری در حوض خودرهاسازی كنند ولی باید توجه كنند كه اگر از مقدار معینی تعداد ماهی بیشتر شود، نه تنها میزان تولید بیشتر نمی شود، بلكه رشد ماهی خیلی كم می گردد. كارشناسان براساس تجربه سالیان گذشته توصیه می كنند كه در حوض های كوچكتر از 400 مترمربع 5/0 تا 1 قطعه در هر متر مربع رهاسازی شود كه میزان دقیق آن را كارشناس بر اساس وضعیت حوض مشخص می كند.
با توجه به اینكه در مناطق ما پرورش دهندگان از آب حوض به میزان زیادی برای آبیاری زمین استفاده می كنند، ماهی مناسب برای این حوض ها بیشتر كارپ علف خوار می باشد. این ماهی به آب زلال و شفاف نیاز دارد و از رشقه وسبزیجات دیگر تغذیه می كند.
تغذیه ماهیان گرمابی:
همانطور كه اشاره شد، کارپ علف خوار از رشقه و علوفه سبز دیگر تغذیه می كند. هر ماهی علف خوار برای اینكه به وزن 1 كیلوگرم برسد، نیاز به مصرف 20 تا 25 كیلوگرم رشقه دارد. ماهی مذکور هر روز 40 درصد وزن بدن خود غذا می خورد، یعنی یك ماهی یك كیلویی، 400 گرم علف می خورد.
برای تغذیه وقتی ماهی ها كمتر از 50 گرم هستند علوفه را خرد كنید تا اندازه دهان ماهی شود و آنها را در دو یا سه قاب چوبی بریزید. بهترین زمان غذادهی ماهی مذکور ساعت 8 صبح و 4 بعدازظهر می باشد. چون این ماهی حریص است و غذای كارپ معمولی را می خورد، باید اول آنرا با علف سیر نمایید و 2 ساعت بعد ماهی كارپ معمولی را غذادهی كنید.
ماهی كارپ معمولی همه چیز خوار می باشد و از گندم و جو خیس شده، ذرت خرد شده و غذاهای باقیمانده تغذیه می كند. هر ماهی برای اینكه به یك كیلوگرم برسد ،باید 4 تا 5 كیلو غلات مصرف كند وهر ماهی روزانه 3 درصد وزن خود غذا می خورد یعنی یك ماهی 600 گرمی 18 گرم غذا در روز میخورد.
غذای كارپ معمولی را در تشتك ریخته و تشتك را در كف حوض قرار می دهند ،چون كارپ از كف تغذیه میكند.
مقدار و تعداد وعده توسط كارشناس اعلام می گردد.
در حوض های ذخیره چند قطعه نیز ماهی سیلور می ریزند .این ماهی نیاز به تغذیه دستی نداشته و از تولیدات طبیعی حوض استفاده می كند. برای این منظور رنگ آب باید كمی سبز باشد.
مثال: در یك حوض 200 مترمربعی چه تعداد ماهی و از چه نوع باید رهاسازی شود؟
قطعه كارپ علف خوار 160=80% × 200
قطعه كارپ معمولی 30 =15% × 200
قطعه كارپ نقره ای 10=5% × 0 20
پرورش ماهی=استفاده بهینه از منابع آبی خرد=خودكفایی خانوار كشاورز
اگر تعدا دماهی رهاسازی شده بیشتر از این مقدار باشد، به وزن مناسب نمی رسند و درنتیجه چون كوچك هستند، مشتری نخواهند داشت. مردم دوست دارند ماهی درشت بخرند، به همین خاطر ماهی كمتر از یك كیلوگرم را نمی خرند.
میزان برداشت:
اگر پرورش دهنده توصیه های كارشناسی را دقیقاً رعایت كند، در پایان دوره 6 تا 8 ماهه وزن ماهی علف خوار به 5/1 تا 2 كیلوگرم، ماهی كارپ معمولی 1 كیلوگرم و ماهی سیلور به 800 گرم می رسد.
در مثال قبل میزان برداشت به این قرار است:
كیلوگرم ماهی علف خوار320 =2 × 160
كیلوگرم ماهی کارپ معمولی 30 =1 × 30
كیلوگرم ماهی کارپ نقره ای 8 =8/0 × 10
بنابراین كل برداشت از این حوض 358 كیلوگرم می باشد.